Aankondiging van het zeventigjarig jubileum van “De klas die nooit bestond”

Een herinnering vanwege Memorial Day en de zeventigste herdenking van D-Day: zeldzame filmbeelden uit de Citadelarchieven en het verhaal van de “Klas van 1944” die bekend werd als de “Klas die nooit bestond” vanwege haar voortijdige inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Charleston, S.C. (PRWEB) May 27, 2014 (View original here)

Fysieke trainingen, exercities en inspecties. Oude rekruteringsbeelden uit 1942 laten beelden zien uit het dagelijkse leven van de kadetten uit het “South Carolina Korps”. De filmbeelden van “The Citadel” werden vertoond op scholen en in theaters om de waarde van een militaire opleiding aan te tonen op het moment dat Amerika zich mengde in de Tweede Wereldoorlog. Maar de kadetten die ten tijde van de filmopnames tweedejaars student waren, konden hun opleiding niet afmaken. Hun opleiding werd op dramatische wijze onderbroken.

‘Zo wordt de klas terecht genoemd omdat er voor ons geen diploma-uitreiking was, geen ceremonie met de afstudeerring en wij nooit de privileges zouden ervaren van de ouderejaars studenten aan De Citadel. Uiteindelijk vind ik de naam “de klas die nooit bestond” dus heel toepasselijk,’ zegt Timothy Street, lid van de “Klas van 1944”.

Als eerbetoon aan de “Klas van 1944” en de leden van de klas die dienden in of sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft De Citadel een film gemaakt met zeldzame beelden, afgewisseld met beelden van een gesprek met Timothy Street die zijn ervaringen in die tijd beschrijft. Street is een WOII-veteraan en lid van de “Klas van 1944” en woont al zijn hele leven in Charleston, waar De Citadel is gevestigd sinds de oprichting in 1842.


Timothy Street en zijn klasgenoten hebben het afstudeerjaar nooit gehaald. Er was zoveel vraag naar jonge officieren en luitenanten der tweede klasse dat de federale regering de klas van Street in haar geheel naar de oorlog in stuurde. Met uitzondering van drie kadetten die hun land niet konden dienen. Volgens Timothy Street gebeurde dit ondanks een bezwaar van de president van De Citadel, generaal Charles P. Summerall die vond dat kadetten betere soldaten zouden zijn na afronding van hun militaire opleiding.


C Garlington Jr and A B Hunt Jr

Creswell Garlington, Jr. and Arthur Bradlee Hunt, Jr. waren klasgenoten, leden van de “Klas van 1944”, op De Citadel. Ze zijn, samen met al hun klasgenoten, in dienst van het Amerikaanse leger opgenomen na afloop van hun derde jaar. (Foto bron: 1943 Sphinx)

Garlington en Hunt werden officieren in de 84th infanteriedivisie die in oktober 1944 in Gulpen arriveerde. Hun eerste gevechtservaring deden ze midden november op net over de Duitse grens, rond Geilenkirchen. Tijdens de slag om de Siegfriedlinie richting Linnich die daarop volgde zijn beide Citadel-mannen gesneuveld. 2Lt. Garlington werd later geëerd met de Distinguished Service Cross, de tweede hoogste medaille vanwege eervol optreden in het Amerikaanse leger.

Op de Amerikaans begraafplaats in Margraten zijn de twee klasgenoten begraven, op slechts een kleine 100 meter afstand van elkaar. In totaal rusten acht Citadel-mannen op de begraafplaats in Margraten. Klik op de foto om te vergroten. /RL

Creswell Garlington Jr and Arthur B Hunt Jr


Zij werden bijna direct naar Europa gestuurd, in ieder geval heel snel, en zij hadden een verschrikkelijk zware tijd omdat zij de laagste officieren in rang waren, en wij kregen de zwaarste taken en wij leden als klas meer verliezen dan welke andere klas op De Citadel dan ook,’ volgens Street.

Street en veel van zijn klasgenoten keerden na de oorlog terug naar The Citadel om hun opleiding af te maken. Kijk naar de video om te zien wat er met de “Klas van 1944” gebeurde. Meer dan 6000 Citadel-mannen dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog en ten minste 209 van hen kwamen nooit meer terug. Op D-Day en in de maanden erna stierven dertien Citadel-mannen; minstens drie van hen zaten in de “Klas die nooit bestond”. Afgestudeerden van De Citadel hebben hun land in elke oorlog gediend sinds de Mexicaanse oorlog van 1846. Kijk hier naar de video over de “Klas van 1944”.

Over “The Citadel”:
Gedurende drie opeenvolgende jaren is The Citadel door het U.S. News & World Report verkozen tot de beste pre-master opleiding in het zuiden van de Verenigde Staten. De school heeft als missie uitmuntend te zijn in het opleiden en ontwikkelen van leiders op basis van principes als eer, plichtsbesef en respect.

PR Contact: Kim Keelor, The Citadel, +1 (843) 953-2155, [email protected]

Zie ook: Citadel Men, Margraten Boys and a Debt of Honor

Over Stichting The Citadel Memorial Europe:
De stichting heeft ten doel de Citadel-mannen die in Europa of Noord-Afrika zijn gestorven in dienst van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in herinnering te brengen en houden; onderzoek te doen naar deze mannen, gegevens over hen te verzamelen en hun verhaal, met nadruk op hun tijd bij De Citadel, te delen met derden en bovendien ‘een gezicht te geven’ aan de namen gegraveerd in marmer. (Meer informatie in het Engels.)

Contact: Roger Long, voorzitter, +31-61-472-8235, [email protected]